Waarom Maken We Toch Zo Veel Aannames In Softwareontwikkeling?


calendar icon

13 oktober 2023

|
calendar icon 4 minuten

Als testers hebben we het vaak over aannames, ze sluipen er bij iedere user story weer opnieuw in. Het zou geen issue zijn als iedereen in een team dezelfde ideeën en gedachtes had, maar helaas is dat nooit het geval en zorgen ze vaker voor chaos en vertraging binnen de projecten. Als je het onze testers vraagt, is het een van de grootste ergernissen in onze branche die gemakkelijk te voorkomen is. Als iedereen in het team nu eens tijdens de refinement zijn twijfels benoemd en door blijft vragen ontstaat een helder beeld voor iedereen.

Druk, Druk, Druk!

Een van de hoofdredenen waarom we vaak aannames maken, is de druk om projecten op tijd af te krijgen. In de wereld van softwareontwikkeling hebben we vaak te maken met krappe deadlines. Dat kan leiden tot overhaaste beslissingen en aannames om het proces niet te vertragen. Het resultaat? Problemen die over het hoofd worden gezien, en die in productie naar boven komen.

Gewoontes en Patronen

Mensen zijn gewoontedieren. We baseren onze beslissingen vaak op eerdere ervaringen. In de wereld van softwareontwikkeling kan dat betekenen dat we aannames maken op basis van wat we eerder hebben gezien of gedaan. We vertrouwen op onze kennis en ervaring, zelfs als de huidige situatie eigenlijk heel anders is. Dat kan leiden tot tunnelvisie en het missen van mogelijke problemen die hierdoor niet tijdig aan het licht komen.

Gebrek aan Communicatie

Een andere boosdoener in de wereld van aannames is gebrekkige communicatie. Soms durven teamleden geen vragen te stellen omdat ze bang zijn dat ze dom overkomen of het proces vertragen. Daardoor gaan ze er maar vanuit dat ze begrijpen wat hun collega's bedoelen, zelfs als dat helemaal niet het geval is. Het vele thuiswerken van tegenwoordig maakt de communicatie niet makkelijker. Op kantoor is directe interactie makkelijker, waardoor misverstanden snel kunnen worden opgelost. Bij thuiswerken ontbreekt deze menselijke connectie, wat kan leiden tot meer aannames en communicatieproblemen. Het is belangrijk om actieve communicatie te bevorderen, ongeacht waar het werk plaatsvindt.

Te Weinig Testen en Verifiëren

Een ander veelvoorkomend probleem is dat we aannames niet voldoende testen en verifiëren. We nemen aan dat onze aannames juist zijn zonder ze echt te testen. Het gevolg? Fouten die pas aan het licht komen als het te laat is, waardoor een user story langer duurt en mogelijk in productie zorgen voor ongewenst gedrag of issues.

Waarom Moeten We Aannames Tackelen?

Het maken van aannames in softwareontwikkeling is riskant omdat het de kwaliteit van het eindproduct in gevaar kan brengen. Het kan leiden tot fouten, vertragingen en zelfs tot het volledig ontsporen van een project. Laten we onderstaande punten integreren in ons dagelijks proces.

  • Erkenning en Bewustwording: Het begint met het erkennen van het probleem van aannames en het aanmoedigen van teamleden om ze te herkennen wanneer ze de kop opsteken.
  • Open Communicatie: Laten we een cultuur van open communicatie omarmen, waarin teamleden zich vrij voelen om vragen te stellen en onduidelijkheden te bespreken.
  • Testen en Verifiëren: Ervoor zorgen dat we aannames testen en verifiëren om te voorkomen dat ze zich ophopen en onopgemerkt blijven.
  • Documentatie: Houd aannames en beslissgingen die tijdens het ontwikkelingsproces worden genomen bij en leg ze gedetailleerd vast in de User Story's, zodat iedere teamlid ze direct terug kan vinden.
  • Leren van Fouten: Laten we leren van projecten waarin aannames tot problemen hebben geleid en die ervaringen gebruiken om toekomstige fouten te voorkomen.

Aannames kunnen we misschien nooit helemaal uitbannen, maar met de juiste aanpak kunnen we ze verminderen en beheersen. Het nastreven van duidelijkheid en openheid in softwareontwikkeling is cruciaal om het maken van aannames tot een minimum te beperken en ervoor te zorgen dat onze softwareprojecten soepel verlopen en er zo min mogelijk issues te laat inzichtelijk worden.

Ben je benieuwd hoe Testpeople jou kan helpen? Neem dan contact met Koen!

Deel:

Recente blogs